Thursday, April 26, 2012

Tangelo jam.

すっごくおいしいジャムができました。

タンジェロの皮 3つ分
オレンジ果汁 1つ分
 砂糖 170cc
  1. タンジェロの皮の白い部分を取り除き、オレンジの部分だけをベーキングソーダひとつまみが入ったお鍋にお水から入れて、沸騰したらすぐにざるにあげて優しく洗う。
  2. 一晩、水につけておく。
  3.  水を切って、オレンジの果汁とお砂糖を加えて、30分コトコト煮る。
タンジェロって知ってますか?タンジェリンと ボンタンのあいの子なんですって。皮にナイフを入れたとたんに、ものすごく良い香りが広がって、味はジューシーでオレンジよりもみかんよりも濃厚なタンジェリン。実はもちろん食べ尽くしてしまったので、皮だけでも、お砂糖漬けにしようか、マーマレードにしようか考えていたのに、夜、早く休みたい衝動に負けてしまいました。雑にみじん切りにして、皮がメインのジャムに。でも、おいしいー!今まで食べたジャムの中で一番おいしいかも。
お味見係りもこのとおり。
「えー、ぱんー。やだー。」
とか言いながら、ぺロリと平らげていました。
If you see tangelo at a grocery store, you might want to try it.  It's super fragrant, juicy, and way better than oranges or mandarins.  The peel smelled so, so, so nice.  I wondered if I can make marmalade or sugared peel.  It was late at night, I was too tired to do anything delicate, so I just chopped the peels up, and I made a jam instead of marmalade.  Actually, it is the most delicious jam I've ever ate.  

the peel from 3 tangelos
juice from 1 orange
3/4c sugar
  1. Remove the rind (white parts) from the peels.  Put a pinch of baking soda, orange parts of the peels into a pot, and then cover with water.  Bring to a boil.  As soon as it boils, drain and wash gently.
  2. Soak in cold water overnight.
  3. In a stainless pot, put peels, orange juice and sugar.  Cook about 30 min.
  4. Let cool, then put in a jar.
 

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