Monday, November 30, 2009

Happy Thanksgiving!



Ryan had a 9 day vacation, but we stayed home to work on many things. Even on Thanksgiving day, I painted upstairs for 3 hours, Ryan worked on the closet doors, then while Ryan took Amalie to the jacuzzi, I cooked the meal in 3 hours. When we finally sat down on the table, we were about passing out except Amalie who was dancing to Christmas carols. I made most of the things without turkey; pork chops, cranberry sauce, brussels sprouts and wild mushrooms casserole, stuffing, orange candied yams, swiss chard with ground sesame seeds, brioche rolls, lefse and a fruit cake. It took so long to cook lefse since we don't have proper tools. Anyway, lefse is tradition of Norway, and here is the Odegaards' recipe from Aunt Betty who is the legend of pastry chef.
サンクスギビング。ライアン、9連休でした。にも関わらず、溜まっていたなすべき事をこなす毎日でどこにも行かずじまい。サンクスギビング当日も人様はきっとパーティーでなごんでいらっしゃる頃、私はペンキ塗り3時間、ライアンは木屑まみれでクローゼットのドア作り。ランチをまともに食べる間もなく、午後はライアンが海璃をジャクジーに連れて行っている間に、ディナーの支度。席に着いたときには気絶寸前でした。今年は、ターキー抜きのご馳走。ターキーのにおい、思うだけでもゾーとするので。メニューは芽キャベツとワイルドマッシュルームのグラタン、スタッフィング、ヤムのオレンジキャラメルロースト、スイスチャードの胡麻和え、ポークチョップ、ブリオッシュ、そして、ノルウェーの伝統料理、レフサ。下の方に映っているクレープみたいのがレフサです。ポテトとバターと小麦粉を練って高温の鉄板で焼いたもの。ポテトの分量が多くて、特殊な道具がない私達が作るのは至難の業です。ライアンが前もって作って置けばいいものの、なぜ日本人の私が伝統を受け継いでいるのか、良く分からない次第です。

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